Karoline Dyhre Breivang imponert av HK Herulf

Torsdag kveld var Mossehallen farget i gult og sort da 500 spillere og foreldre var samlet til Kick Off og miljøsamling før sesongstart. Alle lagene, fra de yngste til herrelaget i 1. divisjon ble presentert med brask og bram og fengende musikk. Bak arrangementet lå et ønske om å bygge klubbfølelse og bidra til gode lagmiljøer. Sentralt i arrangementet var derfor miljøsiden, og tidligere landslagskaptein, EM-, VM og OL-vinner Karoline Dyhre Breivang holdt et innholdsrikt foredrag med fokus på det å være en god lagspiller og miljøbygger. I tillegg introduserte Herulf sin fadderordning der herrelagsspillerne blir faddere for hver sine aldersbestemte lag i Herulf. Dette var åpenbart stas for både lagene og fadderne.

Karoline Dyhre Breivang ble for noe år siden kåret til «Årets lagspiller» på Idrettsgallaen på Hamar. I foredraget kom hun med gode råd til Herulfspillerne. Det var konkret råd som å gi ros og konstruktive tilbakemeldinger, snakke til hverandre og ikke om hverandre, og å ha rett kroppsspråk. Hun fortalte også at for landslagsjentene så er det verdier som respekt, fair play, innsatsvilje og begeistring som er de sentrale verdiene og som er grunnlaget for det å skape et godt lagmiljø.

-Jeg er utrolig imponert over at HK Herulf setter miljøsiden så i fokus. Her legger klubben grunnlaget for det viktigste innen lagidrett, nemlig samhold og god kultur. Jeg ble så glad da jeg ble oppmerksom på Herulf sitt motto «Vårt miljø, vårt ansvar», og ikke minst at de har et så bevisst forhold til det. Dette er jo kjernen i all lagidrett og også det jeg er mest opptatt av. Det er så flott at Herulf kan sette ord på dette, og ikke minst etterleve det, sier en entusiastisk Karoline Dyhre Breivang.

Fungerende styreleder i HK Herulf, Kenneth Akselsen er storfornøyd og forteller at det er jobbet mye internt i klubben for å bevisstgjøre hva HK Herulf ønsker å tilby sine spillere og medlemmer.

-HK Herulf ønsker ikke bare at barn og unge skal lære å spille håndball, men at de skal vokse opp i et miljø og i et sosialt fellesskap som gir de utfordringer, mestring, selvtillit og trygghet. Klubbens viktigste formål er å bidra til en trygg og god oppvekst for å gi de beste forutsetninger for å lykkes videre i livet, sier Akselsen.

Miljøavtaler

HK Herulf har i mange år jobbet bevisst med Herulf sin egen merkevare ‘Vårt miljø – Vårt ansvar’ og har fått annerkjennelse for dette gjennom blant annet Christian Fredrik prisen noen år tilbake. I løpet av de første treningsukene skal hvert enkelt lag jobbe ned sin «Miljøavtale». Her kan barna selv være med på å påvirke og legge grunnlaget for gode lagsmiljøer og hvordan de skal oppføre seg mot hverandre, også overfor trenere og omgivelsene. Innhold i miljøavtalene kan variere fra lag til lag, men ofte er det fokus på det å være en god lagkompis, gi medspillere ros, bidra til mobbefritt miljø og ikke mist være hyggelige mot motspillere og dommere. For de yngste er det også fokus på det å møte presis, ikke sprette ball mens trenere snakker og instruerer, og noen lag har også regler for mobilbruk i hallen.  Utvalgsleder for Barn og Miljø i Herulf, Øystein Larsen, forteller at de nå rydder plass i kafeteriaen i Mossehallen. Ned pakkes noen av pokalene, og opp henges miljøavtalene og nye lagsbilder for alle lag i Herulf.

Fadderordning og trenerkoordinatorer

Mange av barna var spente på hvem av herrelagsspillerne som skulle være fadder for sitt lag. Fadderne skal delta og lede treninger for sitt fadderlag gjennom sesongen og også være med på kamper. Intensjonen er å knytte bånd mellom lagene, fra de yngste til de eldste forbildene. Jubelen sto i taket da Herulfs gutter 9 lag fikk Nikola Tesic som fadder. Tesic har med sitt alltid positive og blide åsyn og omsorg for alle bidratt til god stemning i eget lag og i Mossehallen. At Tesic også har spilt Champion League kamper har guttene lagt merke til, og allerede på Kick Off’et ble det flere ‘high five’ mellom fadder Nikola og guttene. Jenter 12 laget var åpenbart fornøyde og vi hørte en blanding av jubel og fnising da de fikk selveste Sebastian Schwartz som fadder. Nyervervelsen Dino Osman var opptatt av når sitt fadderlag (gutter 12 års laget) skal trene, og for 12-åringene som starter med strekspiller i år så er forventningene store ettersom Osman allerede har markert seg på streken i sesongoppkjøringen.

En morsom vri var at også herrelaget fikk sine faddere. 12-års lagene i Herulf, jente- og guttelaget, skal være faddere for herrelaget. Med bakgrunn i at det er mange nye spillere så har de allerede planlagt sightseeing i Moss. Her skal spillerne både få bli kjent med Moss som by og Mossehistorien, og ikke minst skal de spise pølse i vaffel. Også dette et ledd i å bygge lags- og klubbmiljø.

HK Herulf har engasjert Christian Schwartz og Kristoffer Høgsæt som trenerkoordinatorer for yngres lag i klubben. Begge har lang erfaring som spillere og trenere og skal støtte trenerne i forhold til planlegging av treninger. De vil også delta på enkeltøkter og har lagt plan om spillerutviklingsøkter på tvers av lagene. Her blir det egne treninger for keepere, bakspillere, kantspillere og linjespillere.  De vil også være tilgjengelig kontaktpunkt mot foreldre som kanskje ønsker individuelle samtaler eller gi annen tilbakemelding.

-Vi er klare og gleder oss til å bidra bredt i Herulf. Målet er å være støttespillere og motivatorer for de mange dyktige trenerressursene i klubben. Samtidig ønsker vi gjennom spillerutviklingsøkter å tilby spesialtrening for de som er mest motivert for dette. At foreldre også har kontaktpunkt utover de næreste rundt laget tror vi er sunt og riktig, sier trenerkoordinatorene Schwartz og Høgsæt.

Herrelaget

Herulf sitt flaggskip møtte fulltallig opp og bidro svært positivt denne kvelden. Flere av spillerne ble intervjuet og alle hadde stor tro på årets lag. De nye ble ønsket velkommen og de var åpenbart også fornøyd med å være i Moss. Hovedtrener Igor Koprivica fortalte om sesongoppkjøringen. Fra å være 7 spillere på kontrakt i sommer er de nå en god spillergruppe på 18 spillere. Det bygges nå sten for sten, med en langsiktig målsetning om å bli et godt håndballag og ikke minst utvikle seg i et godt trenings- og lagsmiljø. Han ville hverken love opprykk eller suksess, men var godt fornøyd med utviklingen så langt. Koprivica er minst like opptatt av lagmiljø som resten av Herulf og nikket anerkjennende til både Karoline Dyhre Breivang sine erfaringer og råd, og klubbens tanker rundt miljøsiden. Etter at den offisielle delen av miljøsamlingen var gjennomført ønsket mange å snakke med både Dyhre Breivang og sine faddere fra herrelaget. Her ble det allerede før sesongstart knyttet gode bånd og lagt grunnlag for gode lagsmiljøer. Optimismen er stor i Herulf om dagen, fra de minste til de største.